lauantai 22. joulukuuta 2018

Gluteeniton saaristolaisleipä

Gluteeniton saaristolaisleipä on vahvan makunsa ja mukavan suutuntumansa vuoksi hyvin sopiva juuri joulupöytään. Leipä on helppo tehdä varsinkin jos taikinan kohotuksen tekee kylmäkohotuksena. Kannattaa kokeilla! Vinkkejä tähän leipään löysin Kokit ja potit-blogista. Leipä paranee ja maut sekoittuvat kun se saa olleutua päivän, pari ennen tarjoilua. 





Gluteeniton saaristolaisleipä 
1 kpl pitkään vuokaan

- 5 dl (1 prk) gluteenitonta, tummaa olutta. Esim. Tornion Panimon Red Ale
- 1,5 dl Dansukker tummaa siirappia
- 1 pss Pirkka kuivahiivaa
- 1 rkl Farina-ksantaania
- 2 dl pellavarouhetta
- 2 dl gluteenittomia kaurahiutaleita
- 2 dl Viljatuotteen tattarijauhoja
- 2 dl Pirkka tummaa gluteenitonta jauhoseosta
- 2 tl suolaa

Sivelyyn: vedellä laimennettua siirappia


Sekoita kuivat aineet keskenään: jauhot, kaurahiutaleet, pellavarouhe, ksantaani, kuivahiiva ja suola. Kaada seos oluen joukkoon kulhoon. Vaivaa yleiskoneella tai käsin viitisen minuuttia. Nosta taikina jääkaappiin ja anna kohota liinan alla yön yli tai vähintään pari, kolme tuntia. Kylmäkohotus vahvistaa makua ja rakennetta. Voit tietenkin kohottaa taikinaa perinteiseen tapaan myös huoneenlämmössä muutaman tunnin.

Kun taikina on kohonnut, lusikoi se leivinpaperilla vuorattuun leipävuokaan (kannattaa rutistaa paperi niin sen saa helpommin aseteltua vuokaan, vinkkasi Sikke Sumari). Anna kohota vielä puolisen tuntia. Paista uunin alaosassa 175 °C:ssa n. 55 minuuttia. Sivele paiston loppuvaiheessa siirappi-vesi -seoksella. Anna jäähtyä vuokassa.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti