Gluteeniton saaristolaisleipä
1 kpl pitkään vuokaan
- 5 dl (1 prk) gluteenitonta, tummaa olutta. Esim. Tornion Panimon Red Ale
- 1,5 dl Dansukker tummaa siirappia
- 1 pss Pirkka kuivahiivaa
- 1 rkl Farina-ksantaania
- 2 dl pellavarouhetta
- 2 dl gluteenittomia kaurahiutaleita
- 2 dl Viljatuotteen tattarijauhoja
- 2 dl Pirkka tummaa gluteenitonta jauhoseosta
- 2 tl suolaa
Sivelyyn: vedellä laimennettua siirappia
Sekoita kuivat aineet keskenään: jauhot, kaurahiutaleet, pellavarouhe, ksantaani, kuivahiiva ja suola. Kaada seos oluen joukkoon kulhoon. Vaivaa yleiskoneella tai käsin viitisen minuuttia. Nosta taikina jääkaappiin ja anna kohota liinan alla yön yli tai vähintään pari, kolme tuntia. Kylmäkohotus vahvistaa makua ja rakennetta. Voit tietenkin kohottaa taikinaa perinteiseen tapaan myös huoneenlämmössä muutaman tunnin.
Kun taikina on kohonnut, lusikoi se leivinpaperilla vuorattuun leipävuokaan (kannattaa rutistaa paperi niin sen saa helpommin aseteltua vuokaan, vinkkasi Sikke Sumari). Anna kohota vielä puolisen tuntia. Paista uunin alaosassa 175 °C:ssa n. 55 minuuttia. Sivele paiston loppuvaiheessa siirappi-vesi -seoksella. Anna jäähtyä vuokassa.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti