torstai 23. helmikuuta 2017

Gluteenittomat vaalea kauraleipä ja tumma mausteleipä

Gluteenittoman leivän leipominen on helppoa ja vaivatonta. Olen aivan ihastunut Finaxin jauhosekoituksiin, joita olen muutellut vielä hieman maistuvammiksi. Maissihiutaleet tekevät kauraleivästä ilmavamman ja pähkinäöljy antaa mukavaa, täyteläistä makua. Tummaan leipään lisään mausteita saadakseni siitä hieman maustelimppumaisen. Tässä takuuvarmoja ohjeita vaaleille ja tummille leiville; näillä ei voi kuin onnistua! Jos käytössäsi on kiertoilmauuni, saat paistettua kerralla jopa kuusi leipää. Leivät kannattaa leikata valmiiksi ja pakastaa niistä osa. Mukavaa leivontapäivää!




Kauraleipä (kaksi leipää)


- 8,5 dl kädenlämpöistä vettä (37 °C)
- 900 g (koko paketti) Finaxin Kauraleipäjauhoseosta
- 3 dl Urtekram Gluteenittomia Luomu-maissihiutaleita
- 3 dl pähkinäsekoitusta rouhittuna

Yhdistä nesteet: vesi, pähkinäöljy ja siirappi. Sekoita jauhoseoksen joukkoon pähkinät ja maissihiutaleet. Sekoita sitten kaikki yhteen rauhallisesti. Vaivaa taikinaa taikinakoukuilla noin 7 minuuttia niin että se irtoaa mukavasti kulhon reunoista. Jos on tarpeen, lisää hieman öljyä tai jauhoja (esim. Sunnuntai Gluteenittomia jauhoja, joita voi käyttää myös itse leipomisessa). Siirrä taikina gluteenittomilla jauhoilla jauhotetulle leipomapöydälle ja jaa se puoliksi. Jauhota kädet ja muotoile taikinasta kaksi pitkulaisen muotoista leipää. Harjaa ylimääräiset jauhot leipien päältä pois ja siirrä leivät leivinpaperilla päällystetylle uunipellille vierekkäin. 
Anna kohota leivinliinan alla tunnin verran. Voitele leivät kevyesti vedellä ja tee niihin muutama vino viilto terävällä veitsellä.
Paista leivät 200 °C:ssa tunnin verran niin että ne ovat kauniin kullanruskeita. Anna jäähtyä ritilällä ilman leivinliinaa. 

Mausteleipä (kaksi leipää)


- 9 dl kädenlämpöistä vettä (37 °C)
- 1 kg (koko paketti) Finaxin Kuituleipäjauhoseosta

Yhdistä nesteet: vesi, pähkinäöljy ja siirappi. Jauha kokonaiset kuminat ja fenkolit jauheeksi morttelilla ja sekoita ne jauhoseoksen joukkoon. Sekoita sitten kaikki yhteen rauhallisesti. Vaivaa taikinaa taikinakoukuilla noin 7 minuuttia niin että se irtoaa mukavasti kulhon reunoista. Jos on tarpeen, lisää hieman öljyä tai jauhoja (esim. Sunnuntai Gluteenittomia jauhoja, joita voi käyttää myös itse leipomisessa). Siirrä taikina gluteenittomilla jauhoilla jauhotetulle leipomapöydälle ja jaa se puoliksi. Jauhota kädet ja muotoile taikinasta kaksi pitkulaisen muotoista leipää. Harjaa ylimääräiset jauhot leipien päältä pois ja siirrä leivät leivinpaperilla päällystetylle uunipellille vierekkäin. 
Anna kohota leivinliinan alla tunnin verran. Voitele leivät kevyesti vedellä ja tee niihin muutama vino viilto terävällä veitsellä.
Paista leivät 200 °C:ssa tunnin verran niin että ne ovat kauniin ruskeita. Anna jäähtyä leivinliinan alla.







Ei kommentteja:

Lähetä kommentti