tiistai 14. maaliskuuta 2017

Pähkinät ovat varsinainen terveyspommi!

Pähkinäsekoituksesta saa mukavasti kaiken tarpeellisen


Pähkinät ovat luontaisesti gluteenittomia. Ne kannattaa syödä raakoina ja kokonaisina hyvin pureskellen. Ne ovat täynnä tärkeitä ravintoaineita, sydänystävällisiä rasvoja, vitamiineja, mineraaleja ja antioksidantteja. Lisäksi ne ovat hyvä kuidun lähde ja niistä saa erittäin hyvin proteiinia. Pähkinöitä on hyvä syödä päivittäin kourallinen, jolloin mm. sydän ja verisuonisto sekä sokeri- ja rasva-arvot pysyvät kunnossa*). Pähkinät on säilytettävä valolta suojattuna viileässä niiden korkean rasvapitoisuuden vuoksi. Tässä hyvä vinkki loistavasta luomutuotetusta pähkinäsekoituksesta! Kilon pussi tulee edullisemmaksi.

Myös manteleita (oikeasti luumarja) kannattaa sekoittaa pähkinöiden sekaan, manteli sisältää mm. magnesiumia, mangaania, kalsiumia, kaliumia, E-vitamiinia ja seleeniä.
Cashewpähkinä sisältää B-ryhmän vitamiineja, sinkkiä, seleeniä, magnesiumia, mangaania, kaliumia, rautaa sekä paljon antioksidantteja mm. zeksantiinia, joka suojelee silmiä ikärappeumalta.
Hasselpähkinä auttaa kolesterolin hallinnassa. Se sisältää antioksidantteja, kalsiumia, rautaa, magnesiumia ja kaliumia.
Pekaanipähkinä sisältää lähes 20:tä vitamiinia ja kivennäisainetta kuten E-vitamiinia, sinkkiä, magnesiumia, mangaania, kaliumia, B-ryhmän vitamiineja sekä antioksidantteja.
Saksanpähkinä sisältää kasviperäisiä omega3-rasvahappoja, E-vitamiinia, mineraaleja ja antioksidantteja.
Parapähkinä sisältää mm. niasiinia, magnesiumia, E-vitamiinia ja paljon seleeniä! Pari parapähkinää päivässä riittää.
Macadamiapähkinä sisältää omega7-rasvahappoja, kivennäisaineita ja vitamiineja. Ihonhoitoon sopiva pähkinä.
Myös käsittelemättömät ja suolattomat maapähkinät ja pistaasipähkinät ovat terveellisiä.

Ainakin meillä jokin pähkinöistä on aina suosiossa toista enemmän, ja kehoaan täytyykin kuunnella. Kannattaa syödä sitä mikä tuntuu hyvältä, todennäköisesti sille on silloin tarvetta. Mutustelkaa kuitenkin joka päivä jotakin pähkinöitä!



*) Terveystietolähde: tohtori.fi
"Vakuuttava joukko tutkimustuloksia osoittaa, että pähkinöitä syövät ihmiset sairastuvat sydäntauteihin tai diabetekseen pienemmällä todennäköisyydellä kuin pähkinöitä syömättömät. Yksi syy tähän voi olla pähkinöiden kolesterolia laskeva vaikutus. Analyysi 25 kokeellisesta tutkimuksesta osoitti, että syömällä noin 45g pähkinöitä päivässä LDL-kolesteroli laski noin 10 mg veridesilitraa kohti. Pähkinöiden kolesterolia alentava vaikutus on tehokkain normaalipainoisissa ja korkeista kolesterolitasoista kärsivissä ihmisissä". (Archives of Internal Medicine, toukokuu 2010)

Ravintoaineiden lähdetieto: Fineli



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti