sunnuntai 18. heinäkuuta 2021

Gluteeniton mansikka-marenkikakku

Gluteeniton mansikka-marenkikakku on mukavan muheva ja raikas heinäkuisen kahvipöydän herkku. Tein helpon kakun lasivuokaan. Kakku on helppo koota vuokaan ja siinä se pysyy mehevänä. Pohja on hetkessä valmis ja kokoamiseen ei mene siihenkään kauan. Sitruunarahka on sopiva pari mansikalle, ja marenki antaa kakulle ihanan pilvimäisen pehmeyden. Muuta sokeria kakku ei mielestäni kaipaakaan, sillä tavalla se pysyy raikkaan makuisena. Käytin marenkiin valmista, nestemäistä Proegg-valkuaista ja oli kyllä helppoa. 

Kakun on tietenkin hyvä olleutua jääkaapissa muutama tunti, mutta sitten ei kun pöytään. Sain syntymäpäivilläni kovasti kehuja mausta. Kokeilkaapa!



Gluteeniton mansikka-marenkikakku vuokaan


Pohja:

- 4 keskikokoista luomumunaa

- 1 dl Siro erikoishienoa sokeria

- 2 dl Pirkka gluteenittomia vaaleita jauhoja

- 1,5 tl leivinjauhetta


Marenki:

- 4 kananmunan valkuaista, esim. valmista, nestemäistä Proegg-valkuaista

- 2 dl Siro erikoishienoa sokeria (osissa)

- 2 tl sitruunamehua


Täyte: 

- n. 1,5 l komeita mansikoita (puolet kokonaisina, puolet suikaloituina)

- 2 dl Valion laktoositonta luomukuohukermaa

- 400g (2 prk) Valion laktoositonta sitruunarahkaa

- sitruunamehua ja vettä pohjan kostuttamiseen

- pähkinärouhetta


Vatkaa kananmunat ja sokeri runsaaksi, valkoiseksi vaahdoksi. Lisää jauhosihdin avulla varovasti jauhot, joihin on sekoitettu leivinjauhe. 

Levitä taikina uunipeltille tasaisesti.


Tee marenki. Vatkaa valkuaiset kovaksi vaahdoksi. Lisää vatkauksen välissä vähitellen sokeri. Vaahdon täytyy olla niin vahvaa että kulhoa voi pitää alassuin eikä vaahto irtoa. Lisää lopuksi sitruunamehu.

Levitä vaahto taikinan päälle uunipeltille tasaisesti.


Paista kiertoilmauunissa 220 °C:ssa n. 10 minuuttia niin, että marenki on vaaleanruskea.

Anna jäähtyä ulkona tai parvekkeella.


Kokoa kakku. Vatkaa kerma reippaasti kunnon vaahdoksi (testaa kulhoa alaspäin, kerma ei saa valua). Sekoita kermavaahtoon sitruunarahka. Tee kostutusvesi sitruunamehusta ja vedestä. Maista; sitruuna  saa maistua kielellä.


Leikkaa pohjasta sopivat palaset vuokaan. Laita palanen pohjalle ja kostuta. Lisää noin puolet täytteestä. Asettele suikaloidut mansikat pohjan päälle. Tee toinen kerros samalla tavalla, mutta asettele pinnalle kauniit, isot marjat. Ripottele väleihin pähkinärouhetta. Laita olleutumaan jääkaappiin muutamaksi tunniksi.







Ei kommentteja:

Lähetä kommentti